Hrnce

První hrnce bývají většinou zděděné. Sada levných kastrůlků, plecháčů nebo smaltovaných hrnců po babičce ale jednou doslouží a je třeba vybrat nové, podle vlastních představ. Jako nejuniverzálnější hrnce na vaření už roky vítězí, co do poměru cena/výkon, nerezové hrnce, které si představíme podrobněji.

Hrnce z nerezu

Pokud si dáte s výběrem práci, bude vaše nová sada hrnců sloužit po mnoho let. Neodpadnou ji ucha, neuvolní se poklice a ani se vařením nezprohýbá. Kvalitní nerezové hrnce mají několik podstatných znaků:

  • Snadná manipulace - Nerezové hrnce jsou vyrobeny, jak už název napovídá, z oceli, přesto není práce s nimi nijak namáhavá.
  • Odolnost - Pokud si nevyberete poslední model sady hrnců z nejbližší tržnice, měly by vám nerezové hrnce vydržet prakticky vše. Snesou práci s kovovými nástroji, prudší nárazy i vysoké teploty.
  • Jednoduché používání - Kvalitní hrnce z nerezu se snadno udržují a čistí.
  • Rychlost vaření - Moderní nerezové hrnce mají sendvičová dna, díky kterým se teplo rychle a rovnoměrně rozdělí po celém hrnci. Díky tomu je vaření rychlé a efektivní.

Vybíráme hrnce na vaření

Jak už jsme ukázali výše, nejspíše se budete při výběru nových hrnců rozmýšlet nad hrnci z nerezu. Vždy je dobré sáhnout po osvědčeném výrobci, který nabízí nejen dlouhou záruku, ale také šíři sortimentu a řadu výhod v podobě rysky na vnitřní straně hrnce nebo možnosti dokoupit chybějící poklice. Pozornost věnujte také výběru poklice, zda preferujete průhlednou či plnou, a promyslete si také, jaká ucha by hrnec měl mít – na výběr jsou jak s teflonovým povrchem, tak i z nerezu.

Hrnce vybíráme podle počtu členů v domácnosti a nejčastěji vařených jídel. Obecně je ale jako standard považován jeden vysoký hrnec na těstoviny či polévky, jeden hrnec s širokým dnem, jeden až dva menší hrnce a jeden rendlík. Všechny samozřejmě s pokličkami. S touto sadou by vás v kuchyni nemělo nic zaskočit.